maandag 20 juli 2015

De kaders voor de begroting


    De Bunschoter Kadernota.

Eén keer per jaar krijgt de gemeenteraad een kans om de kaders vast te stellen. De kaders die het college moet sturen om de begroting op te maken. Ook dit jaar was het weer zover en de dag voor het reces was het dus de beurt aan de raad om die belangrijke kaders voor de voeten van het college te werpen. Na dit gevecht mogen ze een dag later op de botter  relativerend afkoelen en gezellig een hapje en een drankje nuttigen.

In een tijd dat er over dualisme wordt gepraat (alleen gepraat!) zou je denken dat deze nota zwaar wordt bevochten en het college het onderspit moest delven bij iedere dreiging dat er geld verkwanseld zou kunnen worden. Uiteindelijk is de raad de baas in de gemeente en de raad stuurt en controleert. Het college heeft de taak dit uit te voeren. Willen ze dit niet, dan mogen ze opstappen. Zo werkt het in gemeenteland.

Zo zou het althans moeten werken, De raad stelt de kaders en het college voert uit.

Toch lijkt het anders te werken. In de Bunschoter politiek hebben we duidelijke voorbeelden. Het CDA wordt gestuurd door de wethouder en van enig dualisme is geen sprake. Tijdens de fractievergaderingen stuurt wethouder Nagel "zijn raadsleden". Veelal komt CDA fractie baas Wieldraaier met een opmerking die Nagel hem heeft ingefluisterd. Zeker als het dreigt dat de flappen weer over de balk worden gesmeten door het college, komt dit oppassende collegelid op de fractie en deelt zijn bevinding vanuit het college dan mee aan de raadsleden.  In de commissies of de raadsvergadering worden deze bevindingen dan verkapt gebracht door raad of burgerleden van zijn partij. En hoppa, zo kan Nagel zijn ei kwijt in zijn beantwoording. Het is een voorbeeld, en deze slimme vos stuurt zijn makke CDA schaapjes zoals hij ze wil sturen.

Ook de CU heeft wat ervaren mensen moeten laten gaan. Om die reden lijkt kapitein Willem weer van stal te zijn gehaald om de onervarenheid een beetje op te vangen. Alleen zit hij aan de verkeerde kant. Beter had het geweest dat deze ervaren rakker geen wethouder, maar raadslid had geworden. Dit had de ervarenheid in de Raad een beetje opgekrikt en had deze Raad nog iets in te brengen gehad. Nu is het zo dat deze anti dualistische groep via het college de dienst uitmaakt en dat de andere raadsleden speelpoppetjes zijn in de Bunschoter gemeentelijke poppenkast. Met de CU voorop wordt er met vuur gespeeld in onze gemeente en worden cruciale beslissingen overgelaten aan een enkeling die het college bevolkt. Controle en sturing? Je zou je als burger moeten afvragen waarop je stemt.

Wat betreft de oppositie (SGP, SVP, CAP en VVD) die dit momenteel aan de kaak zouden moeten stellen is het armlastig te noemen. Het lijkt er op dat de CAP fractie denkt dat ze nog deel uitmaken van de coalitie. Misschien gaat de hoop uit van een breuk tussen de gecamoufleerde kemphanen CDA en CU, zodat ze weer kunnen deelnemen in de coalitie.

Mijn ervaring is dat de CAP en de CU samen twee partijen zijn die Sinterklaas ambities hebben. Het zou zomaar weer een verlaging kunnen worden van het hoogste gebouw in het plan Zuijderzee wat de gemeenschap weer miljoenen gaat kosten.

Ook de SVP voorman is na zijn politieke avances in de provincie niet echt scherp wat betreft het op tijd komen op zo’n belangrijke vergadering. Blijkbaar had hij ook geen mening want zelfs meestemmen over de uitkomst van deze kadernota behandeling deed hij niet.

Je zou moeten denken, wat kan je die bespreking schelen? Je trekt toch vooraf je plan en je wilt toch zaken gerealiseerd zien? Het hangt toch niet af wat die meerderheid van de ja knikkende coalitieleden die de gedachte volgen van “hun” wethouders? Nee, dat hangt af van de inhoud van je partijprogramma en de beloftes die je voor de verkiezingen aan de kiezer hebt gedaan. Is de begroting die in het najaar wordt vastgesteld voor hem niet belangrijk? Of gelooft hij het college ook op hun blauwe ogen? In ieder geval lijkt het erop dat ze wat hem betreft hun gang mogen gaan en het t.z.t. weer mosterd na de maaltijd wordt.

De VVD en de SGP gooiden er ook nog een paar loze kreten uit. Het landelijke linkse virus wat de nationale VVD heeft besmet is ook in Bunschoten beland. Een motie om een kostenverhogend "burenoverlast meldpunt" te openen is iets van de bovenste linkse orde. Als je daarbij ook nog "ijzersterk" een toen aangenomen VVD motie van 24 juni 2010 indient ben je toch echt “goed” bezig. En hoppa om maar niet te laten merken dat ze er verder weinig van snapten stemde de VVD tegen deze kadernota omdat ze (zoals ze naïef genoeg zeggen) geen invloed hebben. De rest zal hebben gedacht, “dat is maar goed ook”. En wat deze rest betreft zullen ze ook nooit invloed krijgen. Het enige wat ze mogen, is meespelen als poppen in het poppenspel van de Bunschoter politiek.

De SGP is druk met de bill(len)boarden en ik verwacht dat deze partij nog een motie indient omdat ze iedereen in ons dorp weer in de Spakenburgse klederdracht willen hijsen.

Vragen stellen en verder geen vuist maken is het dilemma. Geen kennis wat er in het coalitie akkoord staat en daartegen geen gezamenlijke vuist kunnen/willen maken. En de coalitie die regeert niet maar die delegeert alles aan het paar koppen tellende college. Of het allemaal gaat zoals het zou moeten gaan is geenszins waar. In ieder geval is de kadernota door een coalitiemeerderheid en wat dwarrelende oppositiepartijen goed gekeurd. En dit was het dan weer in de hedendaagse Bunschoter politiek op weg naar de begroting.

 En hoe het zit nu met de in’s en out’s m.b.t. het plan Zuijderzee? Wordt dit nog duidelijk of blijven de vertrouwelijkheden en geheimenissen die de openheid naar de burger toe belemmeren? Het begint er op te lijken dat ze het wel kunnen vinden met de uitkomst van de Rekenkamercommissie. Ach, het is maar 1,7 miljoen. Maar jullie weten toch dat dit plan met een restschuld van 1,7 mio sinds 2003 ook een renteverlies heeft opgeleverd van € 550.000,00 per jaar? En ach, het was maar 11 jaar. Ik wilde openheid naar de burger toe, maar mijn motie werd de grond ingeboord. Misschien een suggestie om het nog eens te proberen. Let wel, en ik voorspel, de meerderheid (CAP, CDA en de CU ) zal de totale openheid niet willen, want dat kost ze de politieke kop. Maar ik stel toch voor, maak er een feestje van!

Met vriendelijke groet,

Henk van de Mheen





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie en de interesse in een blog met duidelijk standpunten.